Head of Christ from the Crooked or Brown Cross

+ -
150,00 лв.
ХАРАКТЕРИСТИКИ
ДОСТАВКА
ХАРАКТЕРИСТИКИ
Главата на Христос от Kривия или Kафявия кръст е скулптурна глава на Христос, единствената останала част от едно от най-почитаните разпятия в Льовен, Белгия. То е изиграло важна роля в историята на града. Главата се намира в църквата "Свети Петър" в Льовен.
Статуята, която е изработена около 1200 г., първоначално е била представена в Kolvenierskapel в църквата "Свети Петър". Крив Христос е статуята-чудо на Льовен, което означава, че това е образ, с който е свързана специална набожност. Всеки път, когато някое бедствие застрашавало града, разпятието било носено в процесия. Този ритуал се практикувал от XIV до XVIII век.
Позата на статуята е поразителна: тя представлява разпнат Христос, но за разлика от по-често срещаните изображения, дясната му ръка виси свободно, а цялото му тяло е наведено напред. В народните предания тази изключителна поза се приписвала на (митични) постижения. В една от приказките се разказва как статуята сграбчила крадец, който искал да открадне златна корона. Историците подозират, че първоначално статуята е била част от група статуи, които са изобразявали слизането от кръста. Такива групи изображения са били често срещани през XII и XIII в., особено в Южна Европа.
По време на Първата световна война през 1914 г. в църквата избухва пожар. В пламъците са изгубени множество елементи, включително и Кривият кръст. Въпреки това по време на пожара главата на Христос се намирала в работилницата на скулптора Егиде Гойес, който я реставрирал между 1843 и 1845 г. Гойес заменя оригиналната глава с отливка. През 1928 г. творбата се появява в магазин за произведения на изкуството в Сен Жермен-ан-Лайе, където пет години по-късно е закупена от парижки праисторик. През 1955 г. тя се връща в църквата "Свети Петър" в Льовен.
 

Материали: гипс

Размери: в: 44 x в(глава): 31 x ш: 15 x д: 18 см

Цвят: дърво|черен

Стил: vintage|антика

ДОСТАВКА

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 200лв.

Срок на доставка – от два до пет работни дни.

Стоките, закупени през платформата за онлайн търговия, се доставят чрез куриерска фирма Еконт.

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!