ЗА КОЛЕДА С ЛЮБОВ!

ЗА КОЛЕДА С ЛЮБОВ!
11 ноември 2023

Отново празничният сезон е пред нас и е време да започнем с организирането му, вместо да търчим в дните преди Коледа в опити да подготвим всичко. За целта се нуждаем от списък, който включва четири основни задачи, а именно – почистване на дома (за да можете да се насладите на почивните дни истински), подготвяне на декорациите и коледното дръвче (обичам да купувам всяка година по един нов орнамент за елхата и да добавям по нещичко към декорацията за дома), празнично меню (включително подберете музика и филми, които Ви зареждат с коледно настроение) и подаръци (опаковайте ги сами). Определете бюджет! Настанете се удобно в любимото одеяло, с чаша горещ шоколад и пристъпете към подготовката на списъка.

Няма писано правило, кога да започнете с декорирането на дома си и кога да поставите коледното дърво. Ако искате да му се наслаждавате дълго, може да започнете подготовката още през ноември, а през декември да разгърнете останалата част от декора си. Отрупаната със звезди и гирлянди и осветена елха винаги е била „обаятелния аромат“, центъра на една истинска Коледа.

Оставете стила Ви да се развива през целия сезон. Всичко зависи изцяло от Вас. Правете това, което Ви харесва най-много, за да му се наслаждавате дълго. Празнувайте Коледа! Прегърнете нови идеи! Уловете вълнението! Поддържайте празниците спокойни и приятни за Вас и Вашето семейство!

Нашето семейство сме против използването на рязани дръвчета. Отрязаното дърво ще се закрепи на кръстата стойка, ще бъде внесено в домовете ни и след това ще бъде изхвърлено безжизнено. У дома използваме изкуствена елха, тъй като имахме няколко неуспешни опита за отглеждане на живо дръвче (а и част от „красотата“ на изкуственото дърво е, че го прибирате за следващата година без да чистите борови иглички). 

Ако държите все пак на живо растение, трябва да сте сигурни, че ще осигурите максимални условия, за да оцелее – да не се поставя в близост до източници на топлина (климатици, радиатори, камини и дори прозорци), да му осигурите достатъчно пространство и не на последно място, да го поливате редовно.

Любопитно е как Britannica разказва за традициите свързани с коледното дърво (https://www.britannica.com/plant/Christmas-tree). Информацията е публикувана в раздел Визуални изкуства – Декоративни изкуства – Изкуство и култура. В статията, написана от Ханс Хилърбранд, разбираме, че използването на вечнозелени дървета като символ на вечен живот е исторически обичай, наблюдаван при Египтяни, Китайци и Евреи. Почитането на дървета е често срещано и сред езическите европейски народи и продължава дори след преминаването им към Християнството като скандинавците декорират домовете и оборите си с вечнозелени дървета по Нова година, за да прогонят дявола. Феноменът оцелява и в обичай, наблюдаван в Германия, да се поставя “Коледно дърво” на входа или вътре в къщата по време на зимните празници. Модерното “Коледно дърво” произхожда именно от  Западна Германия, където реквизит в популярна пиеса за Адам и Ева  била ела, окачена с ябълки, представляваща Райската градина. Германците поставят “райско дърво” в домовете си на 24 декември - религиозния празник за пируване на Адам и Ева. На него закачат нафори (символ на изкуплението); в по-късна традиция нафората се заменя от бисквити с различни форми. Често се добавят свещи, символизиращи Христос като светлина на света. В къщата се поставя и „коледната пирамида“ - триъгълна конструкция от дърво, съставена от рафтове за коледни фигурки и украсявана с вечнозелени растения, свещи и звезда. До 16 век коледната пирамида и райското дърво се сливат, превръщайки се в коледно дърво.

Припомнихме си някои любопитни факти за Коледа и коледното дърво, направили сме списък за празничната вечеря, за музиката, която искаме да слушаме и филмите, които искаме да изгледаме, наясно сме със стъпките за почистването на дома, решили сме какво ще бъде коледното дръвче, припомняме си декорациите, с които разполагаме и идва ред на списъка с подаръците. Затрупани сте с информация и Ви е трудно. Позволете ни да Ви отведем до най-добрите дизайнерски подаръци, с които разполагаме, подходящи за всеки взискателен естет. Предлагаме Ви нашите най-подходящи и популярни подаръци, за да направим това време на годината малко по-лесно за Вас!

 1. Нищо не може да се сравни с класическата празнична украса. Декоративните порцеланови орнаменти от духано стъкло, ръчно рисувани са точно това.

Изберете качество – пластмасовите орнаменти или фигури ще издържат много, но събирането на предмети, изработени от материали от по-висок клас Ви дава история, която да разказвате на поколенията. Повечето от нас имаме специални предмети, които се предават през годините. Едносезонните, евтини и модерни за сезона декорации избледняват. Предизвиквайте радост и изследвайте различни естетики. Традиционните мотиви, текстури и земните тонове предизвикват добро настроение и стопляща носталгия.

 1. Вечния дизайн и простите материали, вдъхновени от природата създават непретенциозен, топъл и привлекателен стил. Богати елегантни нюанси в комбинация с отразяващи материали, за да предизвикате усещане за лукс и драма.
 2. Очарователните зимни бели цветове се съчетават с естествениа палитра от канела, за да придадат топъл и мечтателен вид.
 3. Не пренебрегвайте помещения – коридорите обикновено за забравят, а те са първото нещо, което човек вижда когато влезе през входната врата. Съберете шишарки и/или елхови клони и ги поставете във ваза, добавете панделка и ще имате „коледен цвят“. Използвайте големи фенери, както за тесните пространства, така и за терасите. 
 4. Това е сезона да поглезите и себе си. Купете си неща, които обичате, включително нова лампа.
 5. Изберете подаръци, които удовлетворяват по най-специфичен начин – такива, които няма да бъдат подарени отново – сушилник за съдове, който изглежда достатъчно добре, за да остане на показ.
 6. Добра идея е и да подарите ръчно приготвени/направени подаръци, а още по-добре е ако са направени заедно с Вашите деца – например бисквитки с комплектите на OYOY Living.
 7. „Трудните“ хора около нас, които са внимателни към всичко, също заслужават подарък.
 8. Съвременно коледно селище е подходящо както за скандинавски и минамилистичен интериор, така и за традиционен. Декорът с него ще шепне, няма да крещи. 
 9. Идеални за малки и минималистични пространства са фини декорации – свещи, свещници, брезови или евкалиптови клони. Няма да сгрешите ако изберете неутрална палитра, която ще се слее с пространството или алтернативни зимни цветове като бяло, графит или тъмно синьо. Може да изберете само един цвят. Различните тъкани и материи ще ви помогнат да създадете настроение.
 10. Светлината е неразделна част от всички празненства, особено в по-тъмните дни на годината. Залейте стаята с необходимото количество топла светлина на пламъка на свещите.  Можете да внесете допълнителен блясък, който не дразни сетивата, с елементи на злато, фин блясък, метални орнаменти за постигане на перфектен баланс.
 11. Преди време четох, че подаръците за нашите мъже трябва да са подаръци за сетивата им (допир, вкус, миризма, звук и гледка). Не е нужно да са „мъжествени“ подаръци. 

Убедена съм, че не само аз се затруднявам в избора на правилния подарък на половинката, а не съм от хората, които купуват безполезни подаръци. Пазаруването онлайн е по-малко стресиращо и може да подберете най-доброто за Вашия домошар, кулинар, естет - одеяло, прибори, отварачка, купи за сервиране на любимите ястия, поднос, елегантен свещник със свещи, ваза, възглавница.

Бъдете внимателни да не превърнете декора във визуална бъркотия. 

Няма правилен или грешен начин да декорирате – всичко се свежда до Вашия стил и усещане.

Времето с любимите хора е това, което има смисъл!

 

Източник на изображенията: Pinterest | cb2.com, thisisladyland.com, carmenjavier.co, ehdesignco.com, bibriz.com, apartmenttherapy.com, shopltk.com, designwash.net, lizmarieblog.com, herberslifestyle.nl, momooze.com, littlebluedeerdesign.com, wolf-and-stag.com, bobedre.dk, cher-house.com, italianbark.com, realhomes.com, myscandinavianhome.com, seekinglavenderlane.com, roomfortuesday.com, amzn.to, mylifeonkayderosscreek.com, afloral.com, lizmarieblog.com, view.publitas.com, seekinglavenderlane.com, myarso.com, jennasuedesign.com, thehouseofsilverlining.com, philippacraddock.com, hartfloraldesign.com, sharonsantoni.com, lune1860.ca, digsdigs.com, layeredlounge.com, etsy.com, view.publitas.com, julianchichester.com, christmas.365greetings.com

ДА ПОКАНИМ ЕСЕНТА В ДОМОВЕТЕ СИ!

Нашите предложения и съвети как да преобразите домовете си с есенен декор.

прочети още

Нещата, които отказвам да правя като интериорен дизайнер.

Дизайнът е свързан със стил, изтънченост и мода. Тенденциите идват и си отиват. Единствено стилът е вечен.

прочети още

Земни тонове и натурални текстури.

Тенденция - неизбежна, завладяваща, гъвкава и уравносвесена!

прочети още

Магическото бягство.

Бях напълно покорена от интериорния дизайн преди много години и все още продължавам да се влюбвам в стимулиращи и вълнуващи интериори.

прочети още

НЕ МОЖЕТЕ ДА СПРЕТЕ ПРОЛЕТТА!

Беше дълга зима. Чувството е, че продължи години. И не иска да си тръгне, но слънцето вече грее по-ярко! За едната усмивка!

прочети още

"Нека бъде светлина!"|DELIGHTFULL

DELIGHTFULL създава атмосфера, история, моменти, които остават завинаги, чрез светлинни дизайни сътворени от занаятчии с опит и страст към майсторството.

прочети още

Не зная всичко и не знам какво ще се случи или „На никого не му пука за биографията ви. Всички искат да видят какво сте направили със собствените си малки пръстчета.“ - Дейвид Кар

Вярвам, че всички сме единствени по рода си и според това еднаквостта на продуктите, с които ни обсипват търговците, напълно се обезсмисля. Та нали обзавеждането следва да бъде водено от собствената ни индивидуалност и начинът, по който искаме да използваме различните части на домовете си? Това противоречие ми даде основния тласък да създам Модулориста.

прочети още

AYTM - елегантност и лукс по скандинавски

Запознайте се с датския бранд AYTM. Осветителни тела, декорации за дома и градински мебели, които привличат погледа, и ни показват една различна Скандинавия.

прочети още