Земни тонове и натурални текстури.

Земни тонове и натурални текстури.
6 февруари 2023

През последните 6 - 7 години сме свидетели на разрастваща се тенденция на земните тонове и натуралните текстури. И като че ли в момента сме в разгара на тази мания. Според мен е неизбежна, завладяваща и би било грешка да й обърнем гръб.

Палитрата от земни тонове е много гъвкава и уравновесена. Тя е универсален вариант за всеки дом, тъй като е подходяща както за класически, така и за съвременни дизайнерски концепции. Именно поради тази причина много клиенти се чувстват привлечени към тази цветова схема.

Бихме могли да постигнем както груб, рустикален вид, така и изящен, елегантен, в зависимост от цветовете, които използваме. Резултатът ще бъде привлекателен и шик.

Земните палитри са схеми, при които не става въпрос за много шарки, много цветове, а по-скоро за текстурата на материалите. Ако искате едно помещение да е завладяващо, добавете текстура. 

Тя доста често е в суров вид. Камък, дърво, мазилка, бетон, стъкло се сливат с околността. Естествени текстури можете да откриете в тъканите и кожата. Добавянето на лен, памук и вълна винаги ще придаде допълнително дълбочина и топлина.

Медта и бронза не само стареят красиво, но също така притежават антимикробни и антивирусни свойства.

Стъклото е друг ценен материал за създаване на естетика и елегантност.

Всичко опира до насладата от естествената красота на материалите, която ни помага да се отпуснем в спокойна и щадяща атмосфера, да "презаредим" в естествена среда, да "погледнем" повече вътре в себе си, отколкото навън.

Навсякъде около нас има завладяващ естествен дизайн и детайли - гори, села, паркове и градини, музеи и галерии. Но е важно да разберем как можем да свържем този дизайн с нашия собствен (културен) контекст.

Обмисленото използване на естествени текстури и тонове може да трансформира както външния вид, така и усещането. Важно е тяхното сурово състояние, как се интерпретират, хармонизират и стареят.

Само с няколко добре подбрани артикула и нюанси на цветове - от индигово синьо, през червено, до сиви и бежови, можем да превърнем дома си в убежище на спокойствието, напомнящо за природата. Тишината, пространството и времето създават съвместно вечна среда. Пространството от своя страна има уникален и вдъхновяващ разказ за разказване и дизайнът следва да е ехо от този разказ.

Първото нещо, което забелязвам, когато вляза в дадено пространство, е начинът по който се чувствам, естетиката и светлината, пропорциите и дълбочината му. Но ключово влияние оказва самият клиент, тъй като ние създаваме дизайн около и за него. Контекстът е всичко и той се определя от хората, обекта, местоположението. Най-устойчивото нещо, което можем да създадем са качествени дизайни, които издържат. "Бързият" дизайн трябва да бъде отхвърлен също като "бързата" мода. Дизайнът трябва да е насочен към предимството на тези материали, поради автентичните им естествени качества.

И още нещо! Да не забравяме, че социалните мрежи са възможност да видим работата на хората, но са силно ориентирани към фотографията/изображенията и въздействието им върху нас!

 

Източници на изображенията:

architecturaldigest.com, pinterest.com, andrewmartin.co.uk, 1stbids.com, adamchristopherdesign.co.uk, aetava.com, akashictiles.co.za, archidaily.com, archilovers.com, armacmartin.co.uk, arthurcasas.com, australianinteriordesignawards.combeautifulwilduniverse.tumblr.com, bedthreads.com, behance.net, birdcagewalk.tumblr.com, blog2collectionsanfavs.tumblr.com, boyawards.secure-platform.com, busterandpunch.com, casaceramica.co.uk, cotemaison.fr, delius.de, design-anthology.com, designboom.com, dropcapdesign.com, dulcisdomus.tumblr.com, en.bestile.es, estliving.com, eye-swoon.com, forrestgloverdesign.com, frankfrances.com, fuorisalone.it, gebruederthonetvienna.com, homeadore.com, houseandhome.com, smalenebirgersworld.com, inaxtile.com, interiorsbycandice.wordpress.com, interiorsonline.com.au, kazaan.com, lauren-miller.com, m.elle.fr, malenebirgersworld.com, menuspace.com, miandgei.com, ollebosse.tumblr.com, oxforddesignstudio.wordpress.com, pinterest.pt, planterdesigns.com, portobello.com.br, pressreader.com, purecollectedliving.com, roberttediek.nl, rugsociety.eu, samcrawfordarchitects.com.au, seanandersondesign.com, stiltje.se, stonesource.com, studio.thedesignchaser.com, studio-mcgee.com, stylebyemilyhenderson.com, sunbrella.com, thelane.com, thelocalproject.com.au, themodernhouse.com, themosaicfactory.com, thenordroom.com, vtwonen.nl, yinjispace.com, yinjispace.com

ЗА КОЛЕДА С ЛЮБОВ!

Отново празничният сезон е пред нас и е време да започнем с организирането му, вместо да търчим в дните преди Коледа в опити да подготвим всичко. За целта се нуждаем от списък, бюджет, топло одеяло и чаша горещо какао.

прочети още

ДА ПОКАНИМ ЕСЕНТА В ДОМОВЕТЕ СИ!

Нашите предложения и съвети как да преобразите домовете си с есенен декор.

прочети още

Нещата, които отказвам да правя като интериорен дизайнер.

Дизайнът е свързан със стил, изтънченост и мода. Тенденциите идват и си отиват. Единствено стилът е вечен.

прочети още

Магическото бягство.

Бях напълно покорена от интериорния дизайн преди много години и все още продължавам да се влюбвам в стимулиращи и вълнуващи интериори.

прочети още

НЕ МОЖЕТЕ ДА СПРЕТЕ ПРОЛЕТТА!

Беше дълга зима. Чувството е, че продължи години. И не иска да си тръгне, но слънцето вече грее по-ярко! За едната усмивка!

прочети още

"Нека бъде светлина!"|DELIGHTFULL

DELIGHTFULL създава атмосфера, история, моменти, които остават завинаги, чрез светлинни дизайни сътворени от занаятчии с опит и страст към майсторството.

прочети още

Не зная всичко и не знам какво ще се случи или „На никого не му пука за биографията ви. Всички искат да видят какво сте направили със собствените си малки пръстчета.“ - Дейвид Кар

Вярвам, че всички сме единствени по рода си и според това еднаквостта на продуктите, с които ни обсипват търговците, напълно се обезсмисля. Та нали обзавеждането следва да бъде водено от собствената ни индивидуалност и начинът, по който искаме да използваме различните части на домовете си? Това противоречие ми даде основния тласък да създам Модулориста.

прочети още

AYTM - елегантност и лукс по скандинавски

Запознайте се с датския бранд AYTM. Осветителни тела, декорации за дома и градински мебели, които привличат погледа, и ни показват една различна Скандинавия.

прочети още